TRIMBOS NATIONALE DRUG MONITOR (NDM)

Trimbos publiceert NDM voortaan real time op gloednieuw digitaal publicatieplatform

Met een state of the art publishing tool en een gecentraliseerde redactionele workflow is de NDM voortaan direct digitaal beschikbaar

Ieder jaar publiceert het Trimbos-instituut in samenwerking met het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatie Centrum van het ministerie van Justitie en Veiligheid (WODC) de Nationale Drug Monitor (NDM). Dit als pdf gepubliceerde document geeft een actueel beeld van de drugs- alcohol en tabaksituatie in Nederland en is een essentiële informatiebron voor professionals en beleidsmakers.

Lees meer

Over dit klantverhaal

Ontwikkel een; publishing tool voor het helder presenteren en redactioneel beheren van de beschikbare informatie, feiten en cijfers van de Nationale Drug Monitor.

Een digitaal publicatieplatform welke de grote hoeveelheid informatie uit de NDM eenvoudig toegankelijk maakt als web content en welke ook goed vindbaar is. Daarbij moet gezorgd worden voor een duidelijke redactionele workflow en een gebruiksvriendelijke CMS.

Om snel inzicht te krijgen hebben we vanuit ons Kite Thinking Proces meerdere workshops gehouden met alle betrokkenen van Trimbos om het bestaande werkproces te doorgronden en op basis van deze inzichten de gewenste redactionele workflow in kaart te brengen. Daarnaast hebben we inventarisatie workshops gehouden en voorbeelden doorgenomen (best practices) waarbij grote hoeveelheden wetenschappelijke informatie online toegankelijk wordt gemaakt. In een aantal ideation workshops hebben we samen met de klant hier een vertaling van gemaakt naar de specifieke eisen van de NDM en van daaruit in design sprints naar een interactieve demo.

1/ Foutgevoeligheid door data op teveel verschillende plekken.

2/ Gebruiksvriendelijkheid van het publishing tool is essentieel en de organisatie moet worden ingericht voor digital publishing.

3/ Een goede gebruikerservaring wordt bereikt door oa. slimme navigatie, snelkoppelingen, digitale charts en verwijzingen in de content. Op zowel mobiel als op desktop. 

1/ Publishing tool
Op basis van de wensen en inzichten adviseerden wij om een digitaal publicatieplatform te ontwikkelen op basis van WordPress met een plug-in editor van Everviz voor het maken Tabellen en grafieken en een pdf generator voor publiceren deelonderwerpen.

2/ Workflow inrichten
Veel aandacht hebben we ook geschonken aan een heldere redactionele workflow vanwege de gevoeligheid van de content. Een editor kan vragen om beoordeling van een pagina. Een eindredacteur krijgt vervolgens een duidelijk overzicht te zien en beslist over publicatie.

3/ Mobile first en gebruikerservaring 
Daarnaast vormde de 22 hoofdonderwerpen een uitdaging voor het maken van een goede navigatie, zeker op mobiel. De oplossing voor de mobile versie vonden we in een horizontale snel navigatie.

4/ Directe bronverwijzingen en opnemen van Everviz
Door bronverwijzingen en tekstverklaringen in te bouwen en koppelingen te maken kunnen we de content inzichtelijker maken. Met behulp van interactieve hi-chards en tabellen kunnen er snel allerlei vergelijkingen worden gemaakt.

Met een state of the art publishing tool kan Trimbos voortaan alle NDM-data direct online toegankelijk maken. Het gebruiksvriendelijke WordPress CMS maakt het voor contentbeheerders eenvoudig aanpassingen en updates te doen. Er is een eenduidig redactioneel proces voor de beheerders en eindredactie. De inzichtelijkheid van informatie voor gebruikers is sterkt verbeterd en maakt het datavergelijken eenvoudig. Een slimme pdf-generator zorgt voor snel publiceren en of printen van hoofdstukken of delen daarvan. De nieuwe centrale workflow waarbij informatie wordt beheerd vanuit één bron, voorkomt fouten. En met een mobile first design is de site toegankelijk en de content is goed vindbaar in Google. Innovation Kite verzorgt bovendien continu support en onderhoud.

 

Klant:
Trimbos Nationale Drug Monitor


Service:

Publieksvoorlichting drugsgebruik


Uitdaging:

Digitalisering overheidspublicatie


Methodiek:

Kite thinking, Empathy workshops, Benchmark workshop, Klant en stakeholder interview sessies. Interactieve demo en gebruikerstesten


Marktsector:  
 Overheid, Gezondheidszorg, Publieksvoorlichting


Techniek:

WordPress, Everviz. (Beeldanimatie van schermen)

ndm-mobile

“Het Jaarbericht van de Nationale Drug Monitor was uitgedijd tot een boekwerk van ruim 700 pagina’s die jaarlijks opnieuw werden geschreven en uitgegeven. Samen met Innovation Kite is het gelukt om de Nationale Drug Monitor te digitaliseren en belangrijke ontwikkelingen rondom het drugsgebruik, het drugsbeleid en de drugscriminaliteit sneller te publiceren en beter vindbaar te maken.”

Ajla Mujcic, Wetenschappelijk medewerker Nationale Drug Monitor, Trimbos Instituut

Scroll naar boven